Uzmanlar uyarıyor: Ketojenik diyeti ezbere uygulamayın

Ketojenik Diyet: Uzmanlardan Uyarılar

Son zamanlarda kilo vermek isteyenler arasında popüler hale gelen ketojenik diyet hakkında uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor. Ketojenik diyet, yüksek yağ, düşük protein ve çok az karbonhidrat içeren bir beslenme şeklidir.

Epilepsi Hastaları İçin Özel Bir Beslenme Modeli

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Tuba Kayan Tapan, sosyal medyada popüler olan diyetler hakkında uyarılarda bulundu. Her bireyin beslenme ihtiyacının farklı olduğunu belirten Tapan, karbonhidratı neredeyse tamamen keserek yüksek yağlı bir beslenme şekli tercih etmenin ciddi sağlık riskleri doğurabileceğinin altını çizdi. Özellikle kalp, karaciğer ve böbrek hastalığı olan bireylerin bu diyeti tek başlarına uygulamamaları gerektiğini vurguladı. Tapan, ketojenik diyetin aslında epilepsi hastaları için geliştirilen tıbbi bir beslenme modeli olduğunu ve nöbetleri kontrol altına almak amacıyla tasarlandığını belirtti. Bu diyetin epilepsi hastalarının nöbetlerini minimize etmeye ve sinaptik iletişimi sağlamaya yardımcı olduğunu açıkladı.

Sağlık Sorunlarına Davetiye Çıkarabilir

Tapan, ketojenik diyetin dikkatsizce uygulanması durumunda olumsuz sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Uzun süreli olarak uygulanması durumunda kolesterol seviyelerinin yükselebileceğine ve karaciğer fonksiyonlarının olumsuz etkilenebileceğine dikkat çekti. Ayrıca, aşırı doymuş yağ tüketiminin kalp damar sağlığını olumsuz etkileyebileceğini sözlerine ekledi.

Sahte İlaçların Denetimi Devam Ediyor

Sağlık Bakanlığı, internet ve sosyal medya üzerinde mevzuata aykırı ilaç satışı ve tanıtımı yapanların önüne geçmek için denetimlerini sürdürüyor. Yılın ilk 5 ayında 519 internet sitesine erişim engeli getirilirken, tüketicileri yanıltıcı beyanlarla toplum sağlığını tehlikeye atan 1150 siteye erişim engeli uygulandı. Sağlık Bakanlığı’nın talebiyle 2020 yılından bu yana aynı gerekçelerle 37.052 internet sitesinin erişimi engellendi.

Related Posts

Sağlık Bakanlığı’ndan ‘Annelik Yolculuğu’ uygulaması: Bir hafta sonra devreye girecek uygulamada gebelikten lohusalığa tüm süreçler yer alıyor

Sağlık Bakanlığı, kadın ve çocuk sağlığını merkeze alan ‘Annelik Yolculuğu’ mobil uygulaması geliştirdi. Bir hafta sonra devreye girecek uygulama, gebelikten doğuma, lohusalıktan 0-2 yaş bebek gelişimine kadar olan tüm süreci ele alarak, kadınların ve ailelerin sağlık hizmetlerine etkin ve güvenli biçimde erişimini dijital ortamda mümkün kılıyor.

Her 6 çiftten biri bu sorunu yaşıyor: Uzmanından ‘erkek faktörü’ uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Ataman Yıldırım, kısırlığın yalnızca kadın kaynaklı olmadığını vurgulayarak, infertilite vakalarının yüzde 40’ında erkek faktörünün etkili olduğunu belirtti.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanı uyardı: Erken teşhisle görme kaybının önüne geçmek mümkün

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.