Uzmanlar uyarıyor: Ketojenik diyeti ezbere uygulamayın

Ketojenik Diyet: Uzmanlardan Uyarılar

Son zamanlarda kilo vermek isteyenler arasında popüler hale gelen ketojenik diyet hakkında uzmanlardan uyarılar gelmeye devam ediyor. Ketojenik diyet, yüksek yağ, düşük protein ve çok az karbonhidrat içeren bir beslenme şeklidir.

Epilepsi Hastaları İçin Özel Bir Beslenme Modeli

İstanbul Florence Nightingale Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Tuba Kayan Tapan, sosyal medyada popüler olan diyetler hakkında uyarılarda bulundu. Her bireyin beslenme ihtiyacının farklı olduğunu belirten Tapan, karbonhidratı neredeyse tamamen keserek yüksek yağlı bir beslenme şekli tercih etmenin ciddi sağlık riskleri doğurabileceğinin altını çizdi. Özellikle kalp, karaciğer ve böbrek hastalığı olan bireylerin bu diyeti tek başlarına uygulamamaları gerektiğini vurguladı. Tapan, ketojenik diyetin aslında epilepsi hastaları için geliştirilen tıbbi bir beslenme modeli olduğunu ve nöbetleri kontrol altına almak amacıyla tasarlandığını belirtti. Bu diyetin epilepsi hastalarının nöbetlerini minimize etmeye ve sinaptik iletişimi sağlamaya yardımcı olduğunu açıkladı.

Sağlık Sorunlarına Davetiye Çıkarabilir

Tapan, ketojenik diyetin dikkatsizce uygulanması durumunda olumsuz sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Uzun süreli olarak uygulanması durumunda kolesterol seviyelerinin yükselebileceğine ve karaciğer fonksiyonlarının olumsuz etkilenebileceğine dikkat çekti. Ayrıca, aşırı doymuş yağ tüketiminin kalp damar sağlığını olumsuz etkileyebileceğini sözlerine ekledi.

Sahte İlaçların Denetimi Devam Ediyor

Sağlık Bakanlığı, internet ve sosyal medya üzerinde mevzuata aykırı ilaç satışı ve tanıtımı yapanların önüne geçmek için denetimlerini sürdürüyor. Yılın ilk 5 ayında 519 internet sitesine erişim engeli getirilirken, tüketicileri yanıltıcı beyanlarla toplum sağlığını tehlikeye atan 1150 siteye erişim engeli uygulandı. Sağlık Bakanlığı’nın talebiyle 2020 yılından bu yana aynı gerekçelerle 37.052 internet sitesinin erişimi engellendi.

Related Posts

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

Dondurma tüketirken sakın bu hayatı yapmayın!

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmanın yanlış tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyetisyen Edanur Usta, glikoz şurubu ve doymuş yağ içeren dondurmaların insülin direnci ve obezite riskini artırabileceğini belirterek, dondurmanın çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini vurguladı.

Kırklareli’nde sağlıklı yaşam ve kan bağışı etkinliği düzenlendi

Kırklareli’nde, sağlıklı yaşam bilincini artırmak ve kan bağışını teşvik etmek amacıyla farkındalık etkinliği düzenlendi.

Bu ilaçlar uzun süre kullanıldığında etkisi tersine dönüyor

Yeni bir araştırma, bu ilaçları uzun süre kullanan kişilerin bırakma sürecinde ciddi yoksunluk belirtileri yaşadığını ortaya koydu. Baş dönmesinden mide bulantısına kadar uzayan semptomlar aylarca sürebiliyor…

Sağlık Bakanlığı’ndan ‘Annelik Yolculuğu’ uygulaması: Bir hafta sonra devreye girecek uygulamada gebelikten lohusalığa tüm süreçler yer alıyor

Sağlık Bakanlığı, kadın ve çocuk sağlığını merkeze alan ‘Annelik Yolculuğu’ mobil uygulaması geliştirdi. Bir hafta sonra devreye girecek uygulama, gebelikten doğuma, lohusalıktan 0-2 yaş bebek gelişimine kadar olan tüm süreci ele alarak, kadınların ve ailelerin sağlık hizmetlerine etkin ve güvenli biçimde erişimini dijital ortamda mümkün kılıyor.