Her gün tükettiğimiz bu baharatlar yan yana gelince mide sağlığını tepetaklak ediyor

Mutfakta Dikkat Edilmesi Gereken Baharat Kombinasyonları

Mutfakların olmazsa olmazı olan baharatlar, sadece yemeklere lezzet katan birer malzeme olmanın ötesinde vücudumuza farklı etkiler de yaparlar. Ancak, bazı baharatları beraber kullanmak beklediğinizden daha zararlı olabilir. Özellikle bazı baharat ikililerinin bir arada tüketilmesi, mide rahatsızlıklarına, karaciğer sorunlarına veya istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Uzmanlar bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtiyorlar.

Birlikte Tüketildiğinde Dikkat Edilmesi Gereken Baharat İkiliği

Karabiber ve Zencefil

Hem karabiber hem de zencefil, vücut ısısını artırarak metabolizmayı hızlandıran baharatlardır. Ancak, bir arada kullanıldıklarında bu etki aşırıya kaçabilir.

Aşırı termojenik etkisi nedeniyle terlemeye, mide yanmasına veya reflüye yol açabilir. Mideyi rahatsız edebilir, özellikle hassas mideye sahip kişiler için riskli olabilir. Her ikisinin de kan sulandırıcı etkisi bulunmaktadır. Aynı anda tüketildiklerinde kanamanın riskini artırabilir. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerin bu ikiliden kaçınmaları önerilir.

Tarçın ve Muskat

Tarçın ve muskat bir arada kullanıldığında ciddi sağlık riskleri doğurabilir. Karaciğere yük bindirebilirler. Tarçındaki kumarin maddesi aşırı tüketildiğinde toksik etki gösterebilir.

Muskat, yüksek miktarlarda tüketildiğinde halüsinojenik etkilere neden olabilir. Bu iki baharatın aşırı tüketimi özellikle çocuklar için zehirlenme riski taşıyabilir.

Kimyon ve Nane Uyarısı 

Bazı baharatlar sadece sağlık açısından değil, aynı zamanda lezzet açısından da bir arada kullanılmamaları gerektiğini belirtmektedir. Örneğin, kimyon ve nane, aromatik özellikleri nedeniyle uyumlu olmayan bir ikili olarak bilinirler. Kimyonun derin, toprak tonları nane ile bir araya geldiğinde hoş olmayan bir tat profili oluşabilir.

 

Related Posts

Avustralya’da bilim insanları dünyada ilk kez kan dolaşımı olan deri dokusu üretti

Avustralya’da araştırmacılar, dünyada ilk kez damar, sinir, kıl folikülü ve bağışıklık hücrelerini barındıran, gerçek insan derisine en yakın modeli laboratuvar ortamında geliştirdi.

Uzmanından uyarı: Klima kullanımı bu hastalıkları etkiliyor

Klima kullanımının akciğer sağlığı için belirli riskler oluşturabileceğini ancak bu risklerin doğru farkındalık ve proaktif önlemlerle yönetilebileceğini belirten İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Osman El Jundi, alınacak önlemlerle solunum sağlığının ve konforun bir arada sağlanabileceğini söyledi. El Jundi, “Optimum nem seviyelerini koruyarak, düzenli bakım yaparak, hava temizleyicileri kullanarak, uygun havalandırma sağlayarak, sıcaklıkları düzenleyerek ve iç mekan bitkileri kullanarak solunum sağlığının desteklenmesi mümkün olabilir” dedi.

Uzmanlar besin alerjisine karşı alınması gereken önlemleri açıkladı

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ömer Akçal, besin alerjilerinin nedenleri ve alınması gereken önlemleri sıraladı. Akçal, “Annenin tükettiği besinler de emzirme yoluyla bebeğe geçerek alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. Bu yüzden hem annenin hem de çocuğun beslenme planı, uzman bir diyetisyen tarafından titizlikle düzenlenmeli. Multidisipliner bir yaklaşımla, diyetisyenle ortak hareket ederek çocuklarımızın sağlıklı gelişimini güvence altına alabiliriz” dedi.

Diş hekimleri iş bırakıyor: İnsanca çalışma koşulları istiyoruz!

Diş hekimleri iş bırakıyor: İnsanca çalışma koşulları istiyoruz!

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Yemeden önce dikkat: Renkli dondurmaların görünmeyen tehlikesi

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmalarda kullanılan katkı maddelerinin çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranış problemlerini tetikleyebileceği konusunda uyardı.