Her gün tükettiğimiz bu baharatlar yan yana gelince mide sağlığını tepetaklak ediyor

Mutfakta Dikkat Edilmesi Gereken Baharat Kombinasyonları

Mutfakların olmazsa olmazı olan baharatlar, sadece yemeklere lezzet katan birer malzeme olmanın ötesinde vücudumuza farklı etkiler de yaparlar. Ancak, bazı baharatları beraber kullanmak beklediğinizden daha zararlı olabilir. Özellikle bazı baharat ikililerinin bir arada tüketilmesi, mide rahatsızlıklarına, karaciğer sorunlarına veya istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Uzmanlar bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtiyorlar.

Birlikte Tüketildiğinde Dikkat Edilmesi Gereken Baharat İkiliği

Karabiber ve Zencefil

Hem karabiber hem de zencefil, vücut ısısını artırarak metabolizmayı hızlandıran baharatlardır. Ancak, bir arada kullanıldıklarında bu etki aşırıya kaçabilir.

Aşırı termojenik etkisi nedeniyle terlemeye, mide yanmasına veya reflüye yol açabilir. Mideyi rahatsız edebilir, özellikle hassas mideye sahip kişiler için riskli olabilir. Her ikisinin de kan sulandırıcı etkisi bulunmaktadır. Aynı anda tüketildiklerinde kanamanın riskini artırabilir. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerin bu ikiliden kaçınmaları önerilir.

Tarçın ve Muskat

Tarçın ve muskat bir arada kullanıldığında ciddi sağlık riskleri doğurabilir. Karaciğere yük bindirebilirler. Tarçındaki kumarin maddesi aşırı tüketildiğinde toksik etki gösterebilir.

Muskat, yüksek miktarlarda tüketildiğinde halüsinojenik etkilere neden olabilir. Bu iki baharatın aşırı tüketimi özellikle çocuklar için zehirlenme riski taşıyabilir.

Kimyon ve Nane Uyarısı 

Bazı baharatlar sadece sağlık açısından değil, aynı zamanda lezzet açısından da bir arada kullanılmamaları gerektiğini belirtmektedir. Örneğin, kimyon ve nane, aromatik özellikleri nedeniyle uyumlu olmayan bir ikili olarak bilinirler. Kimyonun derin, toprak tonları nane ile bir araya geldiğinde hoş olmayan bir tat profili oluşabilir.

 

Related Posts

Yemeden önce dikkat: Renkli dondurmaların görünmeyen tehlikesi

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmalarda kullanılan katkı maddelerinin çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranış problemlerini tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.

Adli Tıp Teknikeri Kontenjanı Açılmalı

Adli tıp teknikeri kontenjanı açılmalı ! CHP Ankara Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr Aylin Yaman bu konuda önerge verdi. 

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.