Yemeden önce dikkat: Renkli dondurmaların görünmeyen tehlikesi

Çocuk Sağlığı Uzmanı Uyarıyor: Hazır Dondurmalar Çocuklarda Dikkat Eksikliğine Yol Açabilir

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmaların içindeki koruyucular ve yapay tatlandırıcıların çocuklarda dikkat eksikliği, davranış bozukluğu ve alerjik reaksiyonlar gibi istenmeyen sorunlara neden olabileceğine dikkat çekti.

‘KATKI MADDELERİ VE KORUYUCULARA DİKKAT’

Hazır dondurmalarda bulunan katkı maddelerinin çocukların sağlığını olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Akgün, “Bu ürünlerde kullanılan koruyucular ve yapay tatlandırıcılar çocukların dikkat eksikliği, dikkat dağınıklığı ve davranış bozukluklarına sebep olabilir. Ayrıca alerjik reaksiyonlara da yol açabilir.” dedi.

Yapılan bilimsel çalışmaların da bu konuda endişe verici sonuçlar ortaya koyduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akgün, “Hazır dondurmalarda süt yerine süt tozu ve doğal şeker yerine glikoz şurubu kullanılıyor. Bu maddelerin çocuklar üzerindeki etkileri göz ardı edilmemeli.” şeklinde konuştu.

‘GÜVENİLİR ÜRETİCİLERİN DONDURMALARINI TERCİH EDİN’

Ailelere tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Akgün, “Ailelerin tercih etmesi gereken dondurmalar, katkı maddesi içermeyen ve güvenilir üreticiler tarafından üretilenlerdir. Bu tür dondurmalar günlük süt ve doğal şeker kullanırken, koruyucu ve kıvam artırıcı maddeler içermez. Hem sağlıklı hem de lezzetli bir seçenek sunarlar.” şeklinde önerilerde bulundu.

Evde de doğal malzemelerle dondurma yapmanın mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Akgün, “Hazır dondurmalardaki katkı maddelerinin uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini unutmamak gerekir. Bu nedenle ailelerin bu konuda daha bilinçli hareket etmeleri önemlidir.” dedi.

Related Posts

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.

Adli Tıp Teknikeri Kontenjanı Açılmalı

Adli tıp teknikeri kontenjanı açılmalı ! CHP Ankara Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr Aylin Yaman bu konuda önerge verdi. 

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

Dondurma tüketirken sakın bu hayatı yapmayın!

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmanın yanlış tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyetisyen Edanur Usta, glikoz şurubu ve doymuş yağ içeren dondurmaların insülin direnci ve obezite riskini artırabileceğini belirterek, dondurmanın çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini vurguladı.