Tekstil sektöründe istihdam kaybı derinleşiyor

Haber Geliyor

Tekstil endüstrisi, bazı şirketlerin kapanmasıyla birlikte giderek küçülüyor.

Tekstil sektöründe şimdiye kadar toplamda 230, hazır giyimde ise 917 firma kapandı.

Son üç yıl içinde kapanan şirketlerde çalışanların işsiz kalmasıyla birlikte istihdam, 1 milyon 350 binden, 900 binlere geriledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre, sadece 2025 Ocak ayında tekstil ve giyim sektöründe toplam 14 bin 715 kişi işsiz kaldı.

Öz İplik İş Sendikası Başkanı Rafi Ay, tekstilde eski günlere dönülmesi için sorunlara dikkat çekerek, teşvik çağrısında bulundu.

“DÖVİZ BIRAKILMALI, ENFLASYONLA BERABER HAREKET EDİLMELİ”

Rafi Ay, sektörün toparlanabilmesi için sunduğu önerilerde şu ifadeleri kullandı:

Döviz terk edilmeli. Enflasyonla birlikte hareket etmeli ki piyasa kendi içinde dengeyi bulsun. Teşvikler çok önemli. Tüm firmalar için teşvikler uygulanmalı. Sektörün tedbire ve teşviğe ihtiyacı var. Bu bir an önce sağlanmalı.

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN DESTEK TALEBİ

Rafi Ay, tekstilde sezon değişimi olan ağustos ayına işaret etti.

“Tedbirler alınmazsa birçok firma kapanacak.” görüşünü savunan Ay, “Türkiye’ye vergilerin düşük tutulması ve tekstil sektöründeki diğer rakiplerimize vergilerin yüksel tutulması bizi de heyecanlandırdı. Ama bu tek başına yetmiyor. Ne olursa olsun bizim hazırlık yapmamız lazım. Bu süreçte firmalarımızı ayakta tutmamız lazım.” diyerek konunun önemine dikkati çekti.

İKİ YILDA 300 BİN İSTİHDAM KAYBI

Tekstil ve hazır giyim sektörü 2024 yılında 65 bini aşan istihdam kaybı yaşadı. TOBB Hazır Giyim ve Konfederasyonu Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, iki yılda tekstil ve hazır giyimle birlikte 300 bin istihdam kaybı olduğunu belirtti.

Related Posts

Türkiye’nin bir dönem en büyük inşaat şirketlerindendi: İflas etti

Bir dönem Türkiye’nin en önemli inşaat şirketlerinden biri olan Fi Yapı, 6 yıllık TMSF yönetiminin ardından iflas etti. Teslim edilmeyen yaklaşık 4 bin daire ve dükkan, binlerce vatandaşı mağdur etti.

Bakan Bolat açıkladı: İthalat arttı dış ticaret açığı yükseldi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, haziran ayı dış ticaret verilerini paylaştı. Dış ticaret hacmi ve dengesi ekonomide yakından takip ediliyor. Bakanlık, piyasalardaki gelişmeleri yakından izlemeye devam ediyor.

Borsa coşkulu yükseldi

Piyasalardaki faiz indirimi beklentisi ve CHP’nin Kurultay Davası’nın ertelenmesi borsayı hareketlendirdi. BIST 100’de günlük yükseliş yüzde 5 seviyesini aşarken bankacılık endeksinde yükseliş yüzde 9.5’in üzerine çıktı.

Sigortadan para almanın kuralları yarın değişiyor: Ekspertiz 10 parçayı kontrol edecek

1 Temmuz itibarıyla, kasko ve trafik sigortasında tam hasarlı ve ağır hasarlı araçlarla ilgili yeni uygulamalar devreye girecek. Yeni düzenleme ile, araçların onarım masraflarının piyasa değerinin yüzde 60’ını aşması durumunda, araçlar ağır hasarlı olarak değerlendirilecek. Ancak, bu oran altındaki hasarlarda araçlar onarılacak. Peki, bu değişiklik sigorta şirketleri ve sigortalılar için ne anlama geliyor?

Ünlü bebek bezi markası Türkiye’den çekildi

Japonya’nın ünlü bebek bezi markası Goo.N, “mevcut ekonomik koşullar” nedeniyle Türkiye pazarından çekildiğini duyurdu.

Bursa 2024’te 116 ülkeden fazla ihracat yaptı

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden Bursa, geçen yıl gerçekleştirdiği 18,2 milyar dolarlık ihracatla 116 ülkeyi geride bıraktı. AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgiye göre, geçen yıl 16,7 milyar …