Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Halk Sağlığı Genel Müdürü: “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı Vizyonuyla Koruyucu Sağlık Hizmetleri Etkin Şekilde Sürdürülüyor”

Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” vizyonu kapsamında koruyan, geliştiren ve üreten sağlık modeli ile yalnızca tedavi edici değil, aynı zamanda koruyucu sağlık hizmetlerinin de etkin şekilde sürdürüldüğünü açıkladı.

Yaz aylarında vatandaşların sağlığını koruma çalışmalarının devam ettiğini belirten Demirkol, “Plajlarımızda, göl ve deniz kıyılarında toplamda 35 ilde 1700’e yakın izlem noktasından örnekler alıyoruz. Göllerimizde ve denizlerimizde vatandaşlarımızın bu suların kalitelerini anında görmesini sağlıyoruz. Bu yerlerden aldığımız numuneleri tüm Türkiye’de halk sağlığı laboratuvarlarımızda ayrıntılı bir şekilde mikrobiyolojik açıdan analiz ediyoruz” dedi.

Yaklaşık yılda 20 bin su örneği toplandığını ve numunelerin sonuçlarının değerlendirildikten sonra sisteme yansıtıldığını vurgulayan Demirkol, vatandaşların tatil planları yaparken https://yuzme.saglik.gov.tr/map/csbs.html adresinden plajlar hakkında detaylı bilgilere erişebileceğini söyledi. Bu sitede plajın özelliklerini filtreleyebilecekleri bir buton eklediklerini belirten Demirkol, numunelerin analiz sonuçlarını şeffaf bir şekilde vatandaşların erişimine sunduklarını ifade etti.

Boğulma vakalarına karşı erken uyarı

Plajlarla ilgili sağlık bilgilerine yuzme.saglik.gov.tr adresinden erişilebileceğini vurgulayan Demirkol, boğulma vakalarının önlenmesi için vatandaşların analizleri yapabileceği bilgilerin de sitede bulunduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye’de yaklaşık 600 mavi bayraklı plajın bulunduğunu ve bu sertifikaya sahip plajları da siteden öğrenebileceklerini aktardı.

Su kalitesinde olumsuzluk tespit edilmesi durumunda ilgili plajın kapatılarak temizlik ve iyileştirme çalışmalarının hızla başlatıldığını söyleyen Demirkol, vatandaşların güvenli ve sağlıklı bir tatil geçirebilmeleri için bu bilgilerden faydalanmalarını tavsiye etti.

Related Posts

Yemeden önce dikkat: Renkli dondurmaların görünmeyen tehlikesi

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmalarda kullanılan katkı maddelerinin çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranış problemlerini tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Adli Tıp Teknikeri Kontenjanı Açılmalı

Adli tıp teknikeri kontenjanı açılmalı ! CHP Ankara Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr Aylin Yaman bu konuda önerge verdi. 

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Yaz mevsimiyle birlikte hava sıcaklıkları artmaya başlarken uzmanlar su tüketiminin önerime vurgu yaptı. İnsan vücudunun büyük oranda sudan oluştuğuna vurgu yapan uzmanlar, günde 2-2,5 litre su (yaklaşık 12-24 bardak su) tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Doç. Dr. Veysel Kıdır da “Yaz aylarında su yerine başka sıvılar tercih edilmemeli. Sulu meyveler sıvı ihtiyacına katkı sağlasa da suyun yerini tam anlamıyla tutmaz” ifadelerini kullandı.

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

Dondurma tüketirken sakın bu hayatı yapmayın!

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmanın yanlış tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyetisyen Edanur Usta, glikoz şurubu ve doymuş yağ içeren dondurmaların insülin direnci ve obezite riskini artırabileceğini belirterek, dondurmanın çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini vurguladı.