Milli Eğitim Bakanlığı Proje Okulları Yönetmeliği Resmi Gazete’de

Milli Eğitim Bakanlığı Proje Okulları Yönetmeliği Yürürlüğe Girdi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan yeni “Milli Eğitim Bakanlığı Proje Okulları Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik, ulusal ve/veya uluslararası projeler yürüten, Bakanlık programları ve temalarını uygulayan resmi örgün eğitim kurumlarının işleyişini, yönetimini ve öğrenci kabul süreçlerini düzenlemektedir.

Yönetmelik, proje okullarının belirlenme süreçleri, eğitim-öğretim faaliyetleri, yönetim ve işleyişine dair usul ve esasları detaylandırarak standart bir yapı oluşturmayı amaçlamaktadır. Buna göre, proje okulları; Milli Eğitim Bakanlığı tarafından doğrudan veya çeşitli kurum ve/veya kuruluşlarla yapılan protokoller kapsamında kurulabilmektedir. Bu okulların ulusal/uluslararası düzeyde projeler yürütmesi ve Bakanlık programlarını uygulaması beklenmektedir.

Proje Okulu Olma Şartları

Yönetmelik, bir eğitim kurumunun proje okulu olarak belirlenebilmesi için belirli kriterleri karşılaması gerektiğini belirtmektedir. Bu kriterler arasında önemli hususlar şunlardır:

  • Okulun bütüncül gelişimini hedefleyen okul gelişim projesi uygulama taahhüdü.
  • Ulusal/uluslararası düzeyde özel program uygulayan veya proje geliştiren bir okul olması.
  • Kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör, organize sanayi bölgeleri, sivil toplum kuruluşları ile çalışmalar yürütmesi.

Özel Program Uygulayan Okullara Öğrenci Seçimi ve İşleyiş

Özel program uygulayan okullara öğrenci seçimi, merkezi sınav sonuçları ve okulun yapacağı özel sınavlar doğrultusunda belirlenmektedir. Bu okullarda öğrencilerin başarılı olabilmeleri için belirli kriterler ve standartlar bulunmaktadır. Öğrencilerin mezuniyet için çeşitli koşulları yerine getirmesi gerekmektedir.

Öğretmen ve Yöneticilerin Görev ve Sorumlulukları Artırıldı

Yönetmelik, proje okullarında görev yapan öğretmen ve yöneticilerin sorumluluklarını genişleterek belirli eğitim şartlarını zorunlu hale getirmektedir. Öğretmenlerin hizmet içi eğitim alması ve özel yetenekli bireylerin eğitimi konusunda sertifikalara sahip olması gerekmektedir. Okul müdürleri ise okulun uyguladığı programların geliştirilmesinden sorumlu tutulmaktadır.

Mevcut Proje Okullarının Durumu

Yönetmeliğe göre, mevcut proje okullarından proje okulu olarak devam etmeyecek olanlar belirlenerek süre verilecektir. Kapsam dahilinde olan okullar ise yeni proje tekliflerini sunarak başvuruda bulunabileceklerdir.

Related Posts

2025-ALES/2 yapıldı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (ÖSYM), 2025-Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) yapıldı.

2025 YDS/2 sınavı ne zaman, saat kaçta? 2025 YDS/2 sınavı kaç dakika, kaç soru?

Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (2025-YDS/2) için geri sayım başladı. Peki, 2025 YDS/2 sınavı ne zaman, saat kaçta? 2025 YDS/2 sınavı kaç dakika, kaç soru?

Kemal Sunal’sız 25 yıl: Gül Sunal’dan duygu dolu paylaşım

Kemal Sunal’sız 25 yıl: Gül Sunal’dan duygu dolu paylaşım

Öğretmenlere ‘Parayı iade edin’ duyurusu

Tayin atamalarında öğretmenlere 2 kez yapılan yolluk ödemesi için geri iade talep edilecek. Çifte ödemenin fazlası için öğretmenlerin İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

Kıyıya vuran “Lenin heykeli” Akçakoca meydanında!

Kıyıya vuran “Lenin heykeli” Akçakoca meydanında!

Karneler Alındı Tatil Başladı

Karneler alında öğrencilerin tatili başladı. 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılı sona ererken, öğrencilere karneleri dağıtıldı.  Milli Eğitim Bakanı Tekin, bir mesaj paylaştı.