IKBY’de Kuraklık Tarımı Vurdu

IKBY’de Kuraklık Tarımı ve Hayvancılığı Olumsuz Etkiledi

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) yaşanan kuraklığın, tarım ve hayvancılığı olumsuz etkilediği belirtiliyor.

İklim değişikliği ve tarım politikaları uzmanı Dr. Lokman Müfti, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl bölgeye geçen seneye göre daha az yağış düştüğünü söyledi.

Yağış sezonunun sona erme aşamasında olduğunu belirten Müfti, “Kuraklık aynı zamanda otlaklara da zarar verdi. Hayvancılıkla uğraşanlar maddi açıdan zor bir dönem geçiriyor. 70 ve 80’lerde büyük bir kuraklık yaşanmıştı. 2000 yılından sonra ilk kez üst üste 3 yıl kuraklık yaşanacak. Bu bir ilk.” dedi.

“Buğday Tarlaları Kuraklık Nedeniyle Yeşermedi”

Erbil’e bağlı Bakırte köyü sakini çiftçi Halil Abdulkadir, bazı yılların bölgedeki tarım sezonunun yağışlı geçtiğini hatırlatarak, “Ancak bu yıl kuraklık nedeniyle buğday tarlalarımız yeşermiyor. Yaklaşık 6 milyon dinar harcanarak 40 dönümlük tarlaya daha iyi verim alabilmek için işlem yapmıştık ama kuraklık nedeniyle umutlar tükendi. Bu durum çiftçilere büyük zarar veriyor. Kırsal kesimde yaşayanlar tarımla geçimlerini sağladıkları için yağmura bel bağlıyorlar.” şeklinde konuştu.

Tarımsal sulama için hükümetin bu yıl kuyu açılmasına izin verdiğini belirten Abdulkadir, ancak 2005’te 5 metre derinlikte suya ulaşılırken bu yıl ancak 75 metrede su bulabildiklerini ifade etti.

Erbilli çiftçi, bu durumun yeraltı sularının ne kadar azaldığını gösterdiğine dikkat çekti.

Bölge çiftçilerinden Celil Abdulkadir de yetkililerden kuraklıkla ilgili çalışmalar yapmalarını istedi.

Related Posts

Taş duvar ahırda başlamıştı! Devlet desteğiyle modern tesis kurdu!

Erzurum’da yıllardır besicilik yapan 48 yaşındaki Osman Tanhaş, taş duvar ahırda yaptığı hayvancılığı, devletin hibe desteğiyle Avrupa standartlarında modern tesise taşıdı.

Talep patlaması yaşandı, yetişemiyorlar: 24 yeni fabrika açılacak

Yapay zeka sektöründe hızla artan çip talebine yanıt vermek isteyen TSMC adlı şirket, dünya genelinde 24 yeni fabrika kurmaya hazırlanıyor.

Bakan Uraloğlu: 23 yılda demir yollarına 63 milyar dolarlık yatırım yaptık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin demir yollarında büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, 23 yılda yaklaşık 63 milyar dolar yatırım yapıldığını açıkladı. Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Hattı’nda yüzde 92 ilerleme sağlanırken, seyahat süresi 50 dakikaya düşecek.

Karaman-Ulukışla hattı Türkiye’nin Kalkınma Yolu’ndaki rolünü güçlendirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Karaman-Ulukışla Hızlı Tren Projesi’nin Türkiye’nin Kalkınma Yolu Koridoru’ndaki rolünü daha da güçlendireceğini belirtti. Bakan Uraloğlu, söz konusu projenin yıllık yük potansiyelinin 33,48 milyon ton, yolcu potansiyelinin ise 2,73 milyon kişi olacağını belirterek “Karaman-Ulukışla arasındaki seyahat süresi 145 dakikadan 50 dakikaya düşecek” dedi.

Özelleştirme hamlesi: 5 ilde 11 taşınmaz satışa çıkıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Ankara, İzmir, Zonguldak, Aydın ve Mersin’de bulunan 11 taşınmazı satış yöntemiyle özelleştirecek. İhaleler, kapalı zarf ve açık artırma usulüyle yapılacak.

Kentsel dönüşümde hızlı ve başarılı sonuç almanın yolu doğru sözleşmeden geçiyor

Depremin yine gündemin ilk sırasına oturduğu megakentte hukukçular, kentsel dönüşümün hızlı ve güvenli şekilde tamamlanabilmesi için sürecin avukat denetiminde ve doğru sözleşmeyle yürütülmesi gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir