Havalar ısındı, uzmanlar uyardı! Su tüketimine dikkat: Bu sıvıları tüketmeyin

Uzmanlardan Önemli Uyarı: Sıvı Tüketimine Dikkat!

Haziran ayının ortalarında hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte terleme ve sıvı kaybı da artmaktadır. Temmuz ve ağustos aylarının gelmesi öncesinde uzmanlar kritik uyarılarda bulundu.

Uzmanlar, sıvı tüketiminin hayati öneme sahip olduğunu vurgulayarak, vücuttaki toksinlerin atılması, metabolizma dengesinin korunması ve birçok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesi için günde minimum 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.

‘Sıvı Kaybı Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir’

Vücudun düzgün bir şekilde çalışabilmesi için suyun temel bir gereklilik olduğunu belirten Doç. Dr. Kıdır, “Hücrelerin, dokuların ve organların işlevlerini yerine getirebilmesi için yeterli su alımının sağlanması gerekmektedir. Özellikle yaz aylarında artan terleme nedeniyle oluşan sıvı kaybının telafi edilmemesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.

‘Çay ve Kahve Tüketimine Dikkat Edin’

Sıvı ihtiyacının karşılanmasında süt, ayran, kefir, cacık ve meyve suları gibi içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, “Sulu meyveler sıvı alımına katkı sağlasa da suyun yerine geçemez. Aşırı meyve tüketimi kan şekeri seviyelerini yükseltebilir ve karaciğer yağlanmasına neden olabilir. Ayrıca çay, kahve, şekerli ve gazlı içecekler suyun yerini tutmaz. Hatta çay ve kahvenin idrar söktürücü etkisi, sıvı kaybını artırabilir” şeklinde konuştu.

Vücut susuz kaldığında halsizlik, yorgunluk ve konsantrasyon kaybı gibi belirtiler görülebileceğini belirten uzmanlar, “Güneş altında uzun süre kalmak ve yeterince su tüketmemek vücut ısısının yükselmesine ve güneş çarpmasına neden olabilir. Şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı, tansiyon düşüklüğü, terleme azalması gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumda hasta derhal serin bir yere alınmalı, kıyafetleri çıkarılmalı ve vücut su ile ıslatılmalıdır. Bilinci açık olan hastalara sıvı verilmelidir. Fakat bilinci kapalı olan hastalara su verilmemeli ve acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Yemeden önce dikkat: Renkli dondurmaların görünmeyen tehlikesi

Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cihangir Akgün, hazır dondurmalarda kullanılan katkı maddelerinin çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktivite ve davranış problemlerini tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.

Adli Tıp Teknikeri Kontenjanı Açılmalı

Adli tıp teknikeri kontenjanı açılmalı ! CHP Ankara Milletvekili Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Dr Aylin Yaman bu konuda önerge verdi. 

Psikolog Üyenin İcap Nöbeti Zaferi

Psikolog olan bir hastane çalışanı için ‘icap nöbeti’ davası açan sendika, mahkemeyi kazandı. 

Bir lokma fazlası sizi tehlikeye sokabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla birlikte kalp hastalarının beslenme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Özellikle tansiyon ve kolesterol riski taşıyan bireylerin bayram boyunca öğün düzenine ve porsiyon kontrolüne önem vermesi gerekiyor.

Dondurma tüketirken sakın bu hayatı yapmayın!

Yaz aylarının vazgeçilmezi dondurmanın yanlış tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Diyetisyen Edanur Usta, glikoz şurubu ve doymuş yağ içeren dondurmaların insülin direnci ve obezite riskini artırabileceğini belirterek, dondurmanın çözüldükten sonra tekrar dondurulmaması gerektiğini vurguladı.