Çiftçinin mirasçıları bankadan parayı alabilmek için ceza ödemek zorunda kalıyor: Mağdur eden destek!

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı: Tarımsal Desteklerdeki Sorunlar Vurgulandı

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, tarımsal desteklerde yaşanan sorunlara dikkat çekerek çiftçilerin ve üreticilerin mağduriyetine vurgu yaptı. Hamzaçebi, desteklerin yetersizliğini ve mirasçılarının durumunu anlattı.

Hamzaçebi, çiftçilere verilen mazot, gübre ve gelir desteklerinin çok düşük olduğunu belirterek, “Çiftçiler alın terinin karşılığını alamadığı için tarlalarını ekemiyor. Destekler yıllardır gerçek enflasyon oranında ve piyasa şartlarına uygun bir şekilde artırılmıyor. 2024 yılı için dönüm başına fındık için mazot 103 TL, gübre 35 TL, gelir desteği 170 TL olarak belirlenmiştir. Geçen yılın destekleri bir sonraki yıl ödenmektedir. Yani 2024 destekleri 2025 yılında ödenmeye başlanmıştır” şeklinde konuştu.

‘Mirasçılar İçin Kolay Değil’

Hamzaçebi, vefat eden çiftçinin mirasçılarının bile sembolik olarak değerlendirilen düşük destekleri almanın kolay olmadığına dikkat çekti. Mirasçıların, belirli süre içinde veraset intikal vergisini ödeyerek sabit destekleri bankadan alması gerektiğini vurgulayarak, şunları ekledi:

“2024 yılında vefat eden bir çiftçinin 5 mirasçısı için ayrı ayrı 5 bin TL destek tutarı, hak sahibi olan vefat eden çiftçi adına bankaya yatırılıyor. Banka daha sonra mirasçılarından ‘borcu yoktur’ belgesi istiyor. Maliye, yasada olmamasına rağmen ‘ek beyan ver’ talebinde bulunuyor. Ancak mirasçılar süresi geçtiği gerekçesiyle ceza alıyorlar. Bu durumda mirasçılar, destek tutarından daha fazla ceza ödeyeceği için destek primlerinden vazgeçiyorlar. Hükümet, vatandaşlara destek veriyormuş gibi gösterip aslında vermediğini ortaya koyuyor.”

‘Cezadan Vazgeçilmeli’

Hamzaçebi, çay, buğday, üzüm gibi destek ödemelerinde de mirasçıların aynı zorlukları yaşadığını ifade etti. Ayrıca, bu desteklerin ne zaman ödeneceğinin belirsiz olduğunu ve ileride de benzer sorunlarla karşılaşılacağını belirtti. Hamzaçebi, “Maliye, vatandaşlar için Vergi Usul Yasası’na uygun bir şekilde ‘düzeltme beyanı’ alarak ceza uygulamasından vazgeçmelidir. Hükümet de destekleme miktarlarını güncel ekonomik şartlara uygun hale getirerek artırmalıdır” şeklinde konuştu.

Related Posts

Avrupa Birliği ülkelerinden Schengen duvarı: Vize alma süreci gittikçe zorlaşıyor!

Avrupa ile yaşanan vize sorunu giderek derinleşiyor. Türk iş dünyası, ticari verilerini paylaşmaya zorlanırken, maliyeti yüksek olan bu başvurular otomatik olarak reddediliyor.

Pazarda satılan 11 ürün zehirli çıktı

Greenpeace Türkiye’nin yeni araştırması, İstanbul’daki market ve pazarlarda satılan meyve ile sebzelerin çoğunda zararlı pestisit ve PFAS kalıntıları bulunduğunu ortaya koydu.

CHP’li Kış’tan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’e sert eleştiri: ‘Bu çöküşe ortak olmuştur’

Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler ciddi endişelere yol açıyor. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, imalat sanayindeki düşüş ve yüksek borç yüküne dikkat çekerek, hükümeti eleştirdi. Kış, ekonomik durumu eleştirerek, ‘İş dünyası batıyor, yatırımcı kaçıyor, siz koltuk peşindesiniz’ dedi.

BIST 30 haftaya yüzde 0,2 düşüşle başladı

BIST 30 endeksine dayalı nisan vadeli kontrat, haftanın ilk işlem gününe yüzde 0,2 düşüşle 10.333 puandan start verdi. Cuma günkü yüzde 0,7’lik gerilemenin ardından akşam seansında da momentumunu koruyan kontrat, S&P’nin kredi notu teyidi ve ABD bilanço-veri gündemiyle şekillenen küresel risk iştahı altında işlem görüyor.

Taş duvar ahırda başlamıştı! Devlet desteğiyle modern tesis kurdu!

Erzurum’da yıllardır besicilik yapan 48 yaşındaki Osman Tanhaş, taş duvar ahırda yaptığı hayvancılığı, devletin hibe desteğiyle Avrupa standartlarında modern tesise taşıdı.

Talep patlaması yaşandı, yetişemiyorlar: 24 yeni fabrika açılacak

Yapay zeka sektöründe hızla artan çip talebine yanıt vermek isteyen TSMC adlı şirket, dünya genelinde 24 yeni fabrika kurmaya hazırlanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir