Çalışmadan emekli olmak mümkün: 7 yıl kuralına dikkat!

İşteğe Bağlı Sigorta ile Emeklilik: Detaylar ve Önemli Bilgiler

Sigortalı bir işte çalışmayan ya da eksik prim günü bulunan bireyler, isteğe bağlı sigorta sistemi sayesinde emeklilik hakkı elde edebiliyor. Özellikle ev kadınları için büyük avantajlar sunan bu sistem, çalışma hayatı dışında kalan bireylerin de sosyal güvenceye kavuşmasını sağlıyor. Ancak bu sistemi kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır.

Habertürk’te yer alan Ahmet Kıvanç’ın köşe yazısında ele aldığı isteğe bağlı sigorta sistemi, avantajları ve detaylarıyla merak konusu oldu. İşçi, memur ya da kendi adına bağımsız çalışanlar, emeklilik için belirli şartları yerine getirmek zorunda olan zorunlu sigortalılar olarak kabul edilmektedir. Ancak sigortalı bir işte çalışmayanlar ya da eksik prim günü olanlar da isteğe bağlı sigorta ile emeklilik hakkı kazanabilmektedir.

İsteğe Bağlı Sigorta Primleri Nasıl Hesaplanıyor?

İsteğe bağlı sigorta primleri, sigortalının belirlediği kazanç üzerinden asgari ücretin 7,5 katına kadar olan bir aralıkta ödenmektedir. 2025 yılı itibarıyla en düşük prim tutarı aylık 8.321,76 TL olarak belirlenmiştir. Genellikle primler, asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır.

Bin 260 Gün Kuralına Dikkat!

Öncesinde isteğe bağlı sigorta primi ödeyenler 2008 yılından önce SSK statüsünde değerlendirilmekteydi. Fakat bu tarihten itibaren yapılan ödemeler, BAĞ-KUR statüsünde sayılmaktadır. Bu durum, daha fazla prim ödemesi gerektirebilir ve emeklilik yaşını geciktirebilir. Bu sebeple, SSK’dan emekli olmak isteyenlerin son 7 yılda 1260 gün kuralına dikkat etmeleri önemlidir.

Ahmet Kıvanç’ın yazısında verdiği örnekte, ilk sigorta girişi 8 Eylül 1999 olan bir kişi, SSK statüsünde 3600 gün ile emekli olabilir. Ancak kişinin 1260 günden fazla isteğe bağlı sigorta primi ödemesi, BAĞ-KUR statüsünden emekli olmasına sebep olabilir ve bu durum emeklilik sürecini uzatabilir.

Ev hizmetlerinde çalışanlar ve part-time çalışanlar da isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek 4/a kapsamında emeklilik hakkı kazanabilmektedir. Bu bireyler, primlerini takip eden ayın 20’sine kadar ödeyebilirler. Ancak yurt dışında yaşayanlar, bu sistemi kullanamamaktadır; Türkiye’de ikamet etmek gerekmektedir.

Aranan Şartlar:

  • Zorunlu sigortalı olmamak,
  • Ayda 30 günden az çalışmak ya da tam zamanlı çalışmamak,
  • Kendi sigortalılığı nedeniyle emekli aylığı almamak,
  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunmak.

İsteğe bağlı sigorta, sigortalı çalışması bulunmayan ya da eksik prim günü olanlar için büyük bir fırsat sunmaktadır. Ancak sistemin detayları ve statü farkları, emeklilik planlamasında oldukça etkilidir. Özellikle son 7 yıl içinde hangi statüde prim ödendiği, kişinin hangi sistemden emekli olacağını belirlemede önemli bir rol oynamaktadır. Bu sebeple başvuru yapmadan önce uzman görüşü alınması ve doğru planlama yapılması gerekmektedir.

Related Posts

Merkez bankaları yılın ilk yarısında parasal gevşemeyi hızlandırdı

Dünya genelinde enflasyonla mücadele sürerken, yılın ilk yarısında dünyanın önemli merkez bankalarından bazıları parasal gevşemelerini hızlandırdı.

TESK Başkanı Palandöken’den zamlara tepki: Ekonomiye zarar getirecek

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, doğalgaz başta olmak üzere son günlerde yapılan bazı zamların enflasyonun yükselmesine yol açacağını belirterek “Bu zamlar ekonomideki düzelme yerine zarar getirecek. Zamlardan kaçınmak lazım. Zam çare değil” dedi.

Bakan açıkladı: Ödemeler bugün hesaplara geçiyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, temmuz ayına yönelik toplam 6,2 milyar lira tutarındaki yaşlı ve engelli aylıklarını hesaplara yatırmaya başladıklarını açıkladı.

Bekarlara şok! Ek vergi alınacak

Kuzey Makedonya Başbakanı Hristijan Mickoski, başkent Üsküp’te düzenlenen “Demografik Eğilimler, Zorluklar ve Olası Çözümler–Demografik Dirençlilik İçin Stratejik Belgelerin Geliştirilmesi” başlıklı etkinlikte, ülkenin karşı karşıya olduğu nüfus …

CHP’li Gülcan Kış: TÜİK makyaj yapıyor, halk sofrada aç kalıyor!

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine ve emekli maaşlarına yapılan zamlara sert tepki gösterdi.

Bakan Uraloğlu açıkladı! Elektronik haberleşmeye 94,1 milyar TL yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, elektronik haberleşme şirketlerinin sektöre yaptığı yatırımın 2023 yılına göre yüzde 80 artışla 94,1 milyar liraya ulaştığını bildirdi. Bakan Uraloğlu, fiber abone sayısının 8,1 milyona; 4,5G abone sayısının ise 87,6 milyona ulaştığını kaydetti.