Almanya’da firmaların ihracat beklentisi son 5 yılın en düşük seviyesine indi

Almanya’nın İhracat Beklentileri Nisanda Düştü

Almanya için nisan ayı ihracat beklentileri anket sonuçları, Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından açıklandı. Mart ayında eksi 2,3 puan olan Sanayi İhracat Beklenti Endeksi, nisanda 7,5 puan azalarak eksi 9,8’e geriledi. Bu durum, Kovid-19 salgınının küresel ticarette keskin bir düşüşe neden olduğu Mayıs 2020’den beri en düşük seviyesine ulaştı.

Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “ABD ile yaşanan gümrük vergisi anlaşmazlığı ihracatta toparlanma umutlarını sekteye uğrattı.” ifadelerine yer verdi. Wohlrabe, bu belirsizliğin durumu daha da kötüleştirebileceğine dikkat çekti.

Ifo’ya göre, birçok ana sanayi sektöründe ihracatta düşüş bekleniyor. Trump’ın politikaları özellikle otomotiv sektöründe üreticilerin toparlanma umutlarını kırarken, Ifo, otomotiv sektöründe ihracatın bu yıl düşmesini bekliyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, 20 Ocak’ta başladığı başkanlık görevinin ardından 2 Nisan’da Avrupa Birliği’ne yönelik yüksek cezai gümrük vergilerini açıklaması, ticarette belirsizliği artırmıştı. Analistlere göre, Trump’ın korumacı politikaları, Almanya’nın ABD’ye yaptığı ihracat üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Almanya, ihracatının yaklaşık yüzde 10’unu ABD’ye gerçekleştiriyor.

Alman Ekonomisi ve Zorluklar

Tarife savaşları ve Trump’ın politikalarının küresel ticarete etkileriyle ilgili endişeler artarken, analistler, Alman ekonomisinin büyümesinde Trump’ın gümrük vergisi politikasını “özel bir risk” olarak görüyor. Almanya’nın imalat sektörüne büyük oranda bağımlı olması, üretimdeki zayıflık nedeniyle ekonominin kırılganlığını artırıyor.

Ülke ekonomisi, 2024’te bir önceki yıla göre yüzde 0,2 daraldı ve art arda ikinci yıl küçüldü. Almanya, rekabetin artması ve yapısal sorunlar nedeniyle ekonomik büyümesini frenliyor. Ülke, son iki yıldır büyüme gösteremeyen tek G7 ekonomisidir.

Alman hükümeti, ABD Başkanı Trump’ın politikalarının küresel ticaret gerginliklerine etkisiyle bu yıl için büyüme beklentisini yüzde 0’a düşürdü. Eğer Alman ekonomisi bu yıl büyümezse, üç yıldır art arda büyüme gösterememiş olacak.

Related Posts

Borsa coşkulu yükseldi

Piyasalardaki faiz indirimi beklentisi ve CHP’nin Kurultay Davası’nın ertelenmesi borsayı hareketlendirdi. BIST 100’de günlük yükseliş yüzde 5 seviyesini aşarken bankacılık endeksinde yükseliş yüzde 9.5’in üzerine çıktı.

Sigortadan para almanın kuralları yarın değişiyor: Ekspertiz 10 parçayı kontrol edecek

1 Temmuz itibarıyla, kasko ve trafik sigortasında tam hasarlı ve ağır hasarlı araçlarla ilgili yeni uygulamalar devreye girecek. Yeni düzenleme ile, araçların onarım masraflarının piyasa değerinin yüzde 60’ını aşması durumunda, araçlar ağır hasarlı olarak değerlendirilecek. Ancak, bu oran altındaki hasarlarda araçlar onarılacak. Peki, bu değişiklik sigorta şirketleri ve sigortalılar için ne anlama geliyor?

Ünlü bebek bezi markası Türkiye’den çekildi

Japonya’nın ünlü bebek bezi markası Goo.N, “mevcut ekonomik koşullar” nedeniyle Türkiye pazarından çekildiğini duyurdu.

Bursa 2024’te 116 ülkeden fazla ihracat yaptı

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden Bursa, geçen yıl gerçekleştirdiği 18,2 milyar dolarlık ihracatla 116 ülkeyi geride bıraktı. AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgiye göre, geçen yıl 16,7 milyar …

Yeniçağ Gazetesi: Fakirlikte liderliğimizi kimseye kaptırmıyoruz

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… FAKİRLİKTE LİDERLİĞİMİZİ KİMSEYE KAPTIRMIYORUZ Emekli ve asgari ücretlinin açlık sınırının altında yaşam mücadelesi yoksullukta Türkiye’yi zirvede tutuyor. Eurostat …

Borsa İstanbul’da günün ilk yarısında neler oldu? (26 Haziran 2025)

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 21,03 puan ve yüzde 0,22 azalışla 9.397,49 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 32,8 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,29, holding …