CEO ücretleri, çalışanların maaşlarını 56’ya katladı

CEO Maaşları Yüzde 50 Arttı, Çalışan Ücretleri Yalnızca Yüzde 0,9 Yükseldi

Oxfam’ın yayımladığı yeni analize göre, 2024 yılında küresel CEO’ların ortalama maaşı 4,3 milyon dolara yükselerek, 2019’daki 2,9 milyon dolar seviyesine kıyasla yüzde 50 reel bir artış gösterdi. Aynı dönemde ülkelerdeki ortalama çalışan ücretleri ise yalnızca yüzde 0,9 yükseldi.

2024 yılında CEO’lara 1 milyon dolardan fazla ödeme yapan 35 ülkedeki yaklaşık 2.000 şirketin verilerine dayanarak yapılan bu analiz, ikramiye ve hisse senedi opsiyonları da dahil olmak üzere tam yönetici ödeme paketlerinin medyan ortalamalarını yansıtmaktadır.

Uluslararası Çalışma Örgütü ise 2024 yılında reel ücretlerin yüzde 2,7 arttığını açıklarken, birçok işçinin ücretlerinin durgunlaştığını belirtti. Ücret eşitsizliği global olarak azalsa da, en zengin yüzde 10’luk kesimin gelir payının en yoksul yüzde 40’lık kesime oranla 3,4 kat daha fazla olduğu düşük gelirli ülkelerde yüksek seviyelerde devam etmektedir.

Milyarderlerin Serveti Rekor Seviyede: Saatte 23.500 Dolar

Büyük çoğunlukla büyük şirketlere ya tamamen ya da kısmen sahip olan milyarderler, geçtiğimiz yıl ortalama 206 milyar dolarlık servet edindiler. Bu da saatte 23.500 dolar kazanmalarına denk gelirken, 2023’teki küresel ortalamadan (21.000 dolar) daha yüksektir.

Oxfam’ın S&P Capital IQ veri tabanı üzerinde yaptığı analiz, 82 ülkedeki 11.366 şirket arasında cinsiyete dayalı ücret farkını açıklayan şirketlerin, 2022 ile 2023 yılları arasında ortalama farkın yüzde 27’den yüzde 22’ye gerilediğini göstermektedir.

Aynı analiz ayrıca, geliri 10 milyon doları geçen 45.501 şirketin bulunduğu 168 ülkede, CEO’ların cinsiyetini açıklayan şirketlerin yalnızca yüzde 7’sinden azının kadın CEO’ya sahip olduğunu ortaya koydu.

Related Posts

Elektrik santrallerine 1,89 milyar liralık kapasite mekanizması desteği

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), 32 elektrik üretim santraline mart için 1 milyar 894 milyon 585 bin 811 lira kapasite ödemesi yapacak.

Yatırımcılar dikkat: Stopaj oranında karar belli oldu!

Stopaj oranlarında değişiklik yapılmadı, uygulamanın süresi uzatıldı. Mevduat, devlet tahvili ve kira sertifikalarındaki mevcut oranlar 31 Temmuz 2025’e kadar geçerli olacak.

Musk tahtına veda mı ediyor? İddialara yanıt gecikmedi

Tesla TSLA.O Başkanı Robyn Denholm, Perşembe günü Wall Street Journal’ın, yönetim kurulu üyelerinin CEO Elon Musk’ın yerine yeni bir yedek bulmak için yönetici arama şirketlerine ulaştığına dair haberini yalanladı .

Çiftçinin mirasçıları bankadan parayı alabilmek için ceza ödemek zorunda kalıyor: Mağdur eden destek!

Zaten çok düşük kalan, üstelik de bir yıl sonra ödenen tarım desteklerinin çiftçi, üreticiyi mağdur ettiği gibi mirasçılarını daha da mağdur ettiği ortaya çıktı.

Avrupa Birliği ülkelerinden Schengen duvarı: Vize alma süreci gittikçe zorlaşıyor!

Avrupa ile yaşanan vize sorunu giderek derinleşiyor. Türk iş dünyası, ticari verilerini paylaşmaya zorlanırken, maliyeti yüksek olan bu başvurular otomatik olarak reddediliyor.

Pazarda satılan 11 ürün zehirli çıktı

Greenpeace Türkiye’nin yeni araştırması, İstanbul’daki market ve pazarlarda satılan meyve ile sebzelerin çoğunda zararlı pestisit ve PFAS kalıntıları bulunduğunu ortaya koydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir