Güneş Sistemi’nin çok yakınında devasa hidrojen bulutu keşfedildi

Güneş Sistemi’nin Yakınında Devasa Hidrojen Bulutu Keşfedildi

Astronomi dünyası, yıldızların doğumhaneleri olarak bilinen moleküler bulutlara dair çığır açıcı bir keşfe daha imza attı. Bilim insanları, Güneş Sistemi‘ne sadece 300 ışık yılı uzaklıkta, devasa bir hidrojen bulutunu tespit etti. Eos adı verilen bu yapı, doğrudan moleküler hidrojenin uzak morötesi (far-ultraviyole) ışımasını temel alarak keşfedilen ilk bulut olma özelliğini taşıyor.

Eşsiz bir fırsat veriyor

Eos, adını Yunan mitolojisindeki şafak tanrıçasından alıyor. Yapılan açıklamaya göre Eos, gökyüzünde yaklaşık 40 dolunay büyüklüğünde bir alanı kaplıyor ve kütlesi Güneş’in yaklaşık 3.400 katı. Bu büyüklüğüyle yalnızca dikkat çekmekle kalmıyor, aynı zamanda Samanyolu’ndaki yıldız oluşum süreçlerini anlamada önemli bir pencere açıyor.

Moleküler bulutlar, gaz ve tozdan oluşur — en yaygın molekül ise yıldızların ve gezegenlerin temel yapı taşı olan ve yaşam için hayati öneme sahip hidrojen molekülüdür. Bu bulutlar ayrıca karbon monoksit gibi diğer molekülleri de içerir. Moleküler bulutlar genellikle, karbon monoksitin kimyasal izlerini kolayca tespit edebilen radyo ve kızılötesi gözlemler gibi geleneksel yöntemlerle keşfediliyordu.

Rutgers Üniversitesi’nden fizik ve astronomi profesörü Blakesley Burkhart liderliğindeki ekip, bulutu keşfetmek için alışılmış yöntemlerin dışına çıktı. Normalde bu tür yapılar, toz emisyonlarının incelenmesiyle tespit edilirken Eos’un keşfi, hidrojenin elektromanyetik spektrumun uzak morötesi alanında yaydığı ışımaya dayanıyor. Dünya atmosferi tarafından emildiği için bu dalga boyunda gözlem yapmak oldukça zor olsa da bu engel, uzay temelli araçların devreye girmesiyle artık aşılabiliyor. Bu çalışmadaki veriler de Kore uydusu STSAT-1‘deki bir spektrograftan elde edildi.

Eos, Güneş Sistemi’nin gök adadaki yakın çevresi olarak tanımlanan “Yerel Kabarcık” olarak adlandırılan sıcak plazma boşluğunun sınırında yer alıyor. Bilim insanları, bu bölgedeki yıldızların ve gezegen sistemlerinin nasıl oluştuğunu gözlemleyebilmek için Eos’un sunduğu eşsiz konumu avantaja çevirmeye hazırlanıyor. Çünkü böylesine yakın ve büyük bir moleküler bulut, yıldız ve gezegen oluşumu süreçlerinin doğrudan, ayrıntılı olarak izlenmesine olanak tanıyor. Uzmanlar, bu yeni keşfin yalnızca Eos’la sınırlı kalmayacağına inanıyor. Kullanılan yöntem sayesinde, Samanyolu boyunca başka “görünmez” moleküler bulutların da keşfedilmesinin önü açılmış olabilir.

Related Posts

Spotify Premium abonelerine EA Sports FC25 sürprizi

Spotify, sürpriz bir hamleyle oyun dünyasına entegre oluyor. EA Sports’un yeni futbol oyunu EA Sports FC 25 ile yapılan işbirliği, PlayStation 5 ve Xbox Series X/S konsol oyuncularına oyun içi müzik akışı imkanı sunacak.

Galaxy A serisinde Gemini’ye erişim kolaylaşacak

Samsung, telefonlarındaki yapay zeka yeteneklerini genişletiyor. Şirket, bugün yaptığı duyuruyla, 2023-2025 arasında piyasaya sürülen Galaxy A serisi telefonlarının çoğuna Google’ın Gemini yapay zeka asistanına kolay erişim imkanı sunacağını …

Bir skandal da OpenAI’dan: ChatGPT, çocuklarla cinsel sohbetler gerçekleştirdi

Yapay zeka alanındaki lider firmalardan OpenAI, ChatGPT platformunda önemli bir sorunla karşı karşıya. Teknoloji sitesi TechCrunch’ın yaptığı testler, ChatGPT’nin 18 yaş altı olarak kaydedilen kullanıcı hesaplarına cinsel içerikli içerikler …

Bilim insanları Güneş’i karartmaya hazırlanıyor

Bilim insanları proje kapsamında güneş ışığıyla birlikte yeryüzünün sıcaklığını da azaltmaya çalışacak.

Ucuz olsun diye yapmadıkları kalmadı: Hintli iPhone geliyor

Apple, üretim stratejisinde köklü bir değişikliğe hazırlanıyor. Şirket, 2026 yılı sonuna kadar ABD pazarına sunulacak tüm iPhone modellerinin üretimini Çin’den Hindistan’a kaydırmayı planlıyor.

489 metre derinlikte görüntülendi: Balığı emerek bitiriyor

Güney Atlantik Okyanusu’ndaki Güney Sandwich Adaları yakınlarında düzenlenen bir bilimsel keşif sırasında, derin deniz canlılarının şaşırtıcı bir görüntüsü kaydedildi. Bilim insanları, bir derin deniz balığının başına tutunmuş, kana susamış iki paraziti videoya aldı. Görüntüler, Schmidt Okyanus Enstitüsü tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir