Mayıs enflasyonu açıklanacak: Ekonomistlerin beklentileri ne yönde?

TÜİK, Mayıs Ayı Enflasyon Verilerini Açıklayacak

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bugün saat 10.00’da Mayıs ayı enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaşacak.

Anadolu Ajansı (AA) Finans’ın yaptığı ankete göre, 23 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen Mayıs ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,10 olarak belirlendi.

Ekonomistlerin enflasyon beklentileri, yüzde 1,80 ile yüzde 2,75 arasında değişiklik gösterdi.

Eğer Mayıs ayı enflasyonu beklendiği gibi yüzde 2,10 olarak açıklanırsa, yıllık enflasyon oranı yüzde 36,17 seviyesine gerileyecek.

Ekonomistlerin 2025 sonu enflasyon beklentisi ise şu anda yüzde 31,17 seviyesinde bulunuyor.

TÜİK, Nisan ayı enflasyon verilerini 5 Mayıs’ta açıklamıştı ve aylık enflasyonun yüzde 3, yıllık enflasyonun ise yüzde 37,86 olduğunu bildirmişti.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise Nisan ayı enflasyonunu yüzde 4,46 olarak hesaplarken, yıllık enflasyonun yüzde 73,88 olduğunu belirtmişti.

Memur ve Emeklilerin Gözü 5 Aylık Enflasyon Farkında

Memur ve memur emeklileri, toplu sözleşme zammının yanı sıra enflasyon farkını da almaya devam ediyor.

Temmuz ayında 2025 yılının ikinci zammını alacak olan memur ve memur emeklileri, Nisan sonu itibarıyla enflasyon farkının yüzde 6,94’ü aştığını görmekte.

Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 6,95 enflasyon farkı eklenerek, 7. Dönem Toplu Sözleşmesi’nde belirlenen yüzde 5 zammın ilave edilmesi durumunda toplamda yüzde 12,29 kümülatif zam gerçekleşecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağ-Kur emeklileri ise Nisan ayında yüzde 13,36 enflasyon farkını hak etmiş durumda.

Mayıs ayı enflasyon oranı açıklandıktan sonra, 5 aylık enflasyon farkı oranı hesaplanacak ve emeklilere yansıtılacak.

Related Posts

Borsa coşkulu yükseldi

Piyasalardaki faiz indirimi beklentisi ve CHP’nin Kurultay Davası’nın ertelenmesi borsayı hareketlendirdi. BIST 100’de günlük yükseliş yüzde 5 seviyesini aşarken bankacılık endeksinde yükseliş yüzde 9.5’in üzerine çıktı.

Sigortadan para almanın kuralları yarın değişiyor: Ekspertiz 10 parçayı kontrol edecek

1 Temmuz itibarıyla, kasko ve trafik sigortasında tam hasarlı ve ağır hasarlı araçlarla ilgili yeni uygulamalar devreye girecek. Yeni düzenleme ile, araçların onarım masraflarının piyasa değerinin yüzde 60’ını aşması durumunda, araçlar ağır hasarlı olarak değerlendirilecek. Ancak, bu oran altındaki hasarlarda araçlar onarılacak. Peki, bu değişiklik sigorta şirketleri ve sigortalılar için ne anlama geliyor?

Ünlü bebek bezi markası Türkiye’den çekildi

Japonya’nın ünlü bebek bezi markası Goo.N, “mevcut ekonomik koşullar” nedeniyle Türkiye pazarından çekildiğini duyurdu.

Bursa 2024’te 116 ülkeden fazla ihracat yaptı

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden Bursa, geçen yıl gerçekleştirdiği 18,2 milyar dolarlık ihracatla 116 ülkeyi geride bıraktı. AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgiye göre, geçen yıl 16,7 milyar …

Yeniçağ Gazetesi: Fakirlikte liderliğimizi kimseye kaptırmıyoruz

Yeniçağ Gazetesi’nin bugünkü manşeti… Gazetemizi okumak için tıklayınız… FAKİRLİKTE LİDERLİĞİMİZİ KİMSEYE KAPTIRMIYORUZ Emekli ve asgari ücretlinin açlık sınırının altında yaşam mücadelesi yoksullukta Türkiye’yi zirvede tutuyor. Eurostat …

Borsa İstanbul’da günün ilk yarısında neler oldu? (26 Haziran 2025)

Günün ilk yarısında düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 21,03 puan ve yüzde 0,22 azalışla 9.397,49 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 32,8 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 0,29, holding …