40 yaşındaki Schengen Anlaşması çatırdıyor! AB’de serbest dolaşım sona mı eriyor?

Schengen Anlaşması 40 Yaşında: Serbest Dolaşım Tehlikede mi?

Avrupa’da 400 milyondan fazla kişinin sınır kontrolü olmadan seyahat etmesini sağlayan Schengen Anlaşması, 40. yılına giriyor. Ancak son dönemde birçok ülkenin yeniden sınır kontrolleri getirmesi, anlaşmanın temellerini sorgulamaya sevk ediyor.

Schengen Anlaşması, 14 Haziran 1985’te Lüksemburg’un Schengen şehri yakınlarında Belçika, Fransa, Batı Almanya, Lüksemburg ve Hollanda arasında imzalandı. Beş ülke ile başlayan bölge, zamanla genişleyerek 29 ülkeyi içine alan bir serbest dolaşım alanına evrildi.

1 Ocak 2025’te Bulgaristan ve Romanya’nın da katılımıyla Schengen ülkelerinin sayısı 29’a yükseldi. Bugün, bu bölge; 25 Avrupa Birliği ülkesine ek olarak Norveç, İsviçre, İzlanda ve Lihtenştayn’ı içermektedir.

Ancak 2024 yılında Schengen bölgesi, daha önce görülmemiş şekilde iç sınır kontrollerine tanıklık etti. Güvenlik tehditleri ve artan düzensiz göç nedeniyle birçok ülke, sınır geçişlerini yeniden denetim altına aldı.

Bu uygulamalar, Avrupa entegrasyonunun simgesi olan serbest dolaşım ilkesine meydan okuyor olarak görülüyor. Mevcut yasal çerçeve olan Schengen Sınırları Kanunu, üye ülkelere yalnızca kamu düzeni veya iç güvenlik tehditleri olduğunda ve istisnai durumlarda sınır kontrolü uygulama hakkı tanımaktadır.

Avrupa Komisyonu, bu önlemlerin sadece “son çare” olarak ve geçici süreliğine alınması gerektiğini vurgulamaktadır.


Related Posts

Adalet Bakanı operasyonlara sahip çıktı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Antalya, Adana, Adıyaman ve Manavgat Belediye Başkanları hakkında başlatılan soruşturmalara yönelik açıklama yaptı.

Son Dakika… İstanbul’da hissedilen bir deprem meydana geldi

İstanbul’da hissedilen bir deprem meydana geldi.

Atina’dan Libya taarruzu

Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Yerapetritis, Türkiye ile Libya arasında, deniz yetki sınırlarının belirlenmesine ilişkin  27 Kasım 2019’da imzalanan anlaşmanın Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasını engellemek ya da en azından ertelenmesini sağlamak amacıyla Libya turuna çıkıyor.

Öğretmenler ne istiyor

Yaşadıkları sorunları çözüm bekleyen öğretmenler seslerini meydanlardan duyurmaya çalışıyor: Adil kontenjan, ek atama istiyoruz, hayallerimizi yıkmayın.

Arkeologların ağzı bir karış açık kaldı: Toplam 22 bin torbalık malzeme çıktı

Arkeologlar, Çekya’nın Kralovehradecki bölgesinde, D35 otoyolu güzergâhında Laten dönemine ait eşsiz bir Kelt yerleşimi keşfetti. Hradec Kralove Üniversitesi’nden Ladislav Rytir ve Doğu Çekya Müzesi’nden Miroslav Novak’ın öncülük ettiği kazılarda, 25 …

Üst düzey isim de aralarında olacak! İşte terör örgütü PKK’nın silah bırakacağı yeni tarih

Kendini fesheden terör örgütü PKK’nın silah bırakma sürecinde kritik haftaya girildi. Daha önce temmuz ayı ortasını bulması beklenen, daha sonra bir grup PKK’lının 2 Temmuz’da yapacağı belirtilen silah bırakma için gözler bu kez 10 Temmuz’a çevrildi.